Dny se krátí, po setmění bývá venku nevlídně a sychravé počasí nepřeje pobytu venku, tak jako v létě. Více času trávíme doma a na koníčky, kterým jsme se dosud věnovali, není již vhodná doba.
Ale to neznamená, že podzim je čas nic nedělání, kdy se musíte jen nudit a válet se na gauči u televize. Tedy můžete, je to vaše volba, ale budete jen otrávení a protivní. A to to jistě nikdo nestojí.
pomeranč s kořením
On totiž podzim a s ním přicházející advent mají své osobité kouzlo. Stačí jen chtít a něco pro skvělou domácí pohodu taky udělat. Když je doma je příjemně teplo, v kuchyni to voní a stůl vám zdobí plameny svíčky, je to velmi příjemné.
Takže již žádné nadávání na zimu, plískanice a špatný televizní program. Raději se inspirujte našimi typy a jděte něco dělat. Můžete vyrábět, péct nebo třeba vařit, a to jak sami, tak s pomocí dětí, nebo s partnerem či partnerkou. Nejenže se společně zabavíte a potěšíte, ale třeba objevíte své skryté vlohy a vaše nové hobby bude na světě.
 
Pomerančový svícen
Co budete potřebovat:
·         1 hezký pomeranč
·         1 čajovou svíčku
·         Nůž
·         Lžičku
·         Ostrou špejli
·         Koření hřebíček
Postup:
1.       Podle velikosti svíčky nařežte ostrým nožem kůru pomeranče v jeho horní části.
2.       Vyříznutou část opatrně lžičkou vydlabejte, aby vznikl prostor pro svíčku.
3.       Ostrou špejlí udělejte do kůry dírky a naznačte si tak vzor, který chcete vytvořit (hvězdičky, srdíčka a další tvary)
4.       Do dírek nastrkejte připravené hřebíčky.
5.       Nakonec vložte do otvoru svíčku. Jakmile se svíčka rozhoří, bude svícen krásně vonět.
Jablečno-skořicoví šneci
Co budeme potřebovat:
·         1 balení listového těsta
·         1 hrnek vlašských ořechů
·         1 vanilkový cukr
·         4-5 středně velkých jablek
·         1 vejce na potření
·         Moučkový cukr na posypání
Postup:
1.       Troubu rozehřejeme na 175 stupňů.
2.       Oloupejte si jablka a nastrouhejte je.
3.       Listové těsto rozválejte na dlouhý užší obdélník a posypte jej připravenými jablky, posypte je vanilkovým cukrem, mletou skořicí a nadrobno nasekaným ořechy.
4.       Teď těsto napevno srolujte do rolády a ostrým nožem nakrájejte kousky široké asi 2 cm.
5.       Šneky naskládejte řeznou plochu do pekáče, vyloženého pečícím papírem, okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a upečte do zlatova.
6.       Šneky nechte vychladnout, posypte moučkovým cukrem a můžete servírovat.
dekorační mýdla
Voňavé domácí mýdlo
Co budeme potřebovat:
·         150 g mýdlového základu
·         4 polévkové lžíce pomerančové kůry
·         1 polévková lžíce esenciálního oleje „Vánoční sen“
·         Forma na mýdlo.
Postup:
1.       Mýdlový základ pomalu a za stálého míchání rozpusťte ve vodní lázni.
2.       Do zahřáté hmoty přimíchejte nastrouhanou pomerančovou kůru a esenciální olej.
3.       Hmotu stáhněte z tepla, opatrně nalijte do formiček (pozor, hmota je velmi horká) a nechte ztuhnout.
4.       Mýdlo nechte zhruba jeden měsíc zrát při pokojové teplotě.
5.       Pak jej můžete používat, nebo jej pěkně zabalit a věnovat někomu jako originální dárek.