V dnešní době můžeme v obchodech zakoupit opravdu dlouhou řadu nejrůznějších druhů ořechů. Tato potravina je velice prospěšná pro naše zdraví a různé druhy tak obsahují různé vitamíny, minerály a cenné látky.
Některé druhy jsou více známé, některé zase méně, cenné látky ovšem naleznete v každém z nich. Jaké zdraví prospěšné látky se tedy skrývají pod jednotlivými skořápkami a co přinesou vašemu zdraví?
vlašské ořechy a louskáček
DRUHY:
· vlašsské– jsou bohatým zdrojem vitamínů skupiny B a jsou tak ideálním bojovníkem proti stresu, zklidňují nervy, působí pozitivně na naše myšlení a posiluje mozkové buňky, zpomaluje stárnutí
· lískové– mají vysoký obsah kyseliny listové a zinku, působí preventivně proti ledvinový kamenům, pozitivně působí na oči
· pekanové– jsou bohaté na fosfor a draslík
· makadamové– obsahují draslík a vitamíny skupiny B,
· pistácie – mají nejnižší obsah kalorií
· mandle– mají vysoký obsah vlákniny, železa a antioxidantů, působí proti cukrovce a Alzheimeru
· para – obsahují bílkoviny, vápník, hořčík, železo a další zdraví prospěšné látky
· kešu– mají vysoký obsah bílkovin a esenciálních mastných kyselin,
Ořechy můžete konzumovat samotné, ideální jsou také na pečení nebo si z nich můžete vyrobit v poslední době tak populární a zdravé máslo. To se tak může stát zdravou náhražkou oblíbené ale nezdravé nutelly.
hromada pistácií
Vyrobte si zdravé pomazánkové „máslo“
Kdo by neměl rád nutellu, ovšem ty nutriční hodnoty, samý ztužený tuk a cukr… Pokud vám záleží na tom, co jíte, pak si doma můžete vyrobit zdravou náhražku čokoládová pomazánky – nutelly. A jak na to? Receptů je hned několik, vystačíte si s oblíbenými ořechy, přidat můžete na oslazení třeba i javorový sirup nebo med.
ořechy ve sklenicích
Tato zdravá potravina, která je hotovou bombou vitamínů a minerálů by neměla chybět ve vašem jídelníčku, ať už v jakékoliv podobě.