Mnoho z nás míjí obchody se zdravou výživou bez většího zájmu, a pokud do nich zavítáme, omezíme se obvykle na obligátní nákup čajů, jejichž výběrem nemůžeme takzvaně nic pokazit. Proč ale jednou nezkusit zabrousit trochu dále, a to do oddělení semínek určených k nakličování? Nelekejte se této výzvy a vyzkoušejte na “vlastní kůži” klíčky mungo fazolí, která jsou semeny pocházejícími z rostliny vigny zlaté. Skutečnost, že naklíčené fazole jsou obrovskou zásobárnou energie objevili už před třemi tisíci lety Číňané, odkud se jejich pěstování rozšířilo i do Evropy a v současnosti i z části do naší republiky.
Trh s různými druhy fazolí
Tato asi půl centimetrová semena můžete konzumovat uvařená, (čímž ovšem ztrácejí cenné látky), nebo právě v syrovém-naklíčeném stavu, kdy vás odmění bohatou zásobou železa, hořčíku, vápníku, zinku a nasycených i nenasycených mastných kyselin. Velmi cenný je i podíl vlákniny, která se stará o vyvážené prostředí tlustého střeva a potažmo celkového procesu trávení. Naklíčené fazole můžete jednoduše zakoupit v obchodě, nebo se pustit do tohoto nenáročného procesu sami za pomocí nakličovacích nádob, které samozřejmě využijete i při dalších vašich experimentech s mnoha dalšími semínky, jako je například vojtěška Alfalfa, brokolice, ředkvička, červené zelí a mnoho jiných. Doporučujeme vám pro začátek ochutnat nejprve zmiňované mungo fazole   s velmi jemnou nasládlou chutí připomínající mladý hrášek. Přidejte si je například do rizota, tortill, nebo z nich připravte vynikající krémovou polévku se sezamovou pastou a pár kapkami citronu. Receptů, kde se objevuje tato skvělá potravina je spousta i na internetu.
Žena konzumující salát
Neváhejte se postavit předsudkům, které kolují o zdravé výživě a dopřejte si pořádnou nálož energie, kterou právě v zimním období vaše tělo tolik potřebuje.