Už jste ochutnali piniové ořechy? Asi se tváříte troch nevěřícně a pochybovačně, protože víte, že pinie je druh borovice. Ale přesto dotaz je položený správně. Jedná se přesně o oříšky, neboli semena pinie, jednoho z druhů borovice. Nyní tedy kroutíte hlavami, kdo by vyzobával nějaké šišky, že? K tomu jsou předurčené přece veverky. No a vidíte, jsme skoro doma. Jedna taková veverka a to doslova Veselá veverka vám je nabídne také ke konzumaci.

salát

Tato semínka nebo vlastně piniové oříšky jsou skutečnou delikatesou ve světě ořechů. Jsou velmi drahé a to hlavně kvůli obtížnému způsobu jejich získání. Taková borovice pinie je schopná plodit šišky až po několika letech, poté se musí z jejích šišek získat tyto oříšky, což je práce dost složitá, šiška je uzavřená a musíme jí donutit, aby se nám otevřela, když z ní konečně po usušení vymámíme její semena, neboli naše oříšky, jsou ukryté v pevném a dřevnatém obalu, kterého je musíme zbavit.

pinie

Až potom máme v ruce delikatesní bílé piniové oříšky s intenzivní olejovitou chutí. Tyto oříšky se celkem běžně používají v italské kuchyni, často se zde s nimi můžeme setkat v některém z pest, ale používají je zde i do koláčů, k přípravě drůbeže, nebo artyčoků. Hodně oblíbené jsou i v arabské kuchyni. Pokud rádi doma experimentujete s recepty z italské, nebo arabské kuchyně, zkuste dát místo i těmto oříškům. Ačkoli je jejich cena opravdu vysoká, nicméně je vysoká i v zemích původu, kde jsou borovice pinie doslova na dosah, dobrou zprávou je, že díky své opravdu výrazné a silně intenzivní chuti je potřeba do jídel přidat opravdu jen nepatrné množství těchto oříšků. Kromě toho jsou jako všechny ořechy opravdu zdravé, zregulují nám obsah cholesterolu v krvi a pochopitelně obsahují celou řadu vitamínů a minerálů. Nemusíte pro ně přitom až do Středomoří, stačí si je jednoduše objednat od Veselé veverky.