Seznamte se se základním vzorcem výpočtu čisté mzdy

Každý bychom si měli umět spočítat výplatu, kterou obdržíme od svého chlebodárce – zaměstnavatele po ukončení měsíce, kdy tak trvá zúčtovací období pro zpracování mezd. K tomu, abychom si uměli tento výpočet udělat, nemusíme být zrovna studovanou mzdovou účetní, ale postačuje nám k tomu hrubá mzda kalkulačka, což je kalkulátor na webové stránce, která se zaobírá propočtem mzdy z hrubé na čistou, ale také tam naleznete spoustu užitečných další rad a sdělení. Jako jsou například to, že z vaší mzdy sráží zaměstnavatel zpravidla patnáct procent zálohu na daň, kterou odesílá na příslušný finanční úřad.

hledání práce

Dále z vaší hrubé mzdy je povinen srazit a odvést na účty příslušných státních institucí pojistné na zdravotní pojištění, a to ve výši čtyř a půl procenta a na okresní správu sociálního zabezpečení odvádí šest celých pět desetin procenta. Toto jsou zákonné odvody, které musí mzdová účetní vypočítat, respektive účetní program a odvést státu. Tím se dostáváme z hrubé mzdy na čistou. To znamená, že mzda se počítá v h r u b é m (brutto), ale vy ji obdržíte na bankovní účet, který jste si zvolili anebo naleznete ve výplatní sáčku, v č i s t é m (netto).

Potažmo poté ve vaší peněžence, která v tom případě na vás nemusí zívat s prázdnými přihrádkami …

prázdná peněženka

Takže obdržíte hrubou mzdu poníženou o zákonné odvody, ale tato čistá mzda není to samé – pozor! jako „dobírka“. Peníze, které se vám ocitnou na účtu, mohou být poníženy také o další srážky, například o zálohu na cestovní příkaz nebo řádnou zálohu, kterou vám zaměstnavatel vyplácí ještě před výplatním termínem anebo také o srážky za stravenky.

Točí se vám z toho hlava? Nemusí! Navštivte webovou stránku, kde si do kalkulátoru navolíte ta správná čísla a on vám během sekundy zobrazí to, co požadujete. A máte to bez práce a hned vidíte, kolik budete brát!